Menu Sluiten

Wat is Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph is een van de meest revolutionaire technologieën binnen de Distributed ledger technology (DLT) wereld, met de potentie om blockchain en haast alle cryptocurrencies overbodig kan maken. Net als Directed Acyclic Graph (DAG) is het beter schaalbaar dan blockchain. 

Dat brengt met zich mee dat het een complex concept is, maar eenmaal het beheerst wordt zijn de mogelijkheden ermee oneindig. Wat is Hashgraph precies en wat zijn de toepassingsmogelijkheden en voordelen? Vragen die in het volgende overzicht uitvoerig worden beantwoord!

Alles over Hedera Hashgraph

Hashgraph is kortweg een innovatief consensus protocol dat veelbelovend is omdat het sneller, veiliger en efficiënter is dan blockchain. De database structuur van het protocol is uniek en dat houdt in dat het protocol beter geschikt zou zijn voor massa-adoptie dan de blockchaintechnologie die tegenwoordig wordt gebruikt bij cryptocurrencies.

Swirlds, het bedrijf van de ontwikkelaar van Hashgraph, heeft deze techniek gepatenteerd om het ontstaan van talloze forks van dit protocol te vermijden. Zowel de waarde als de bruikbaarheid van de technologie zouden daardoor immers verwateren. De Hashgraph die door een onafhankelijke Governing Council wordt begeerd zorgt maakt de technologie voor iedereen bruikbaar.

De kracht van Hashgraph: de twee gebruikte protocollen

Hashgraph wordt vooral gezien as dé oplossing voor zogenaamde schaalbaarheids moeilijkheden waar de blockchain en dus ook cryptocurrencies als Bitcoin mee kampen. Er worden namelijk twee protocollen toegepast, die de technologie in staat stellen om niet minder dan 250.000 transacties te maken per seconde. Veel sneller dan de Blockchain -technologie.

Het netwerk dat hierbij wordt gebruikt, blijft echter helemaal decentraal (zoals dat ook bij veel cryptocurrencies het geval is). Hashgraph kan dus, naast een aantal andere technologieën zoals DAG en Sharding, de blockchain dus gemakkelijk schalen zonder de decentrale karakteristieken ervan te beïnvloeden of aan te tasten. De twee gebruikte protocollen zijn:

  • Gossip about gossip protocol
  • Virtual voting protocol

Wat onderscheidt de Hashgraph technologie nu precies van de Blockchain technologie? Bij beide technologieën worden de twee bovenstaande protocollen gebruikt, maar bij Hashgraph wordt de informatie die door zogenaamde ‘nodes’ binnen het netwerk overgebracht worden, aan meerdere andere nodes wordt doorverteld. Dit maakt Hedera Hashgraph veel doeltreffender.

De voordelen van Hashgraph

De technologie achter Hashgraph wordt beschouwd als de sterkste tegenhanger van de Blockchain zelf en zou die zelfs kunnen vervangen. De vele voordelen:

  • Hashgraph maakt tot wel 250.000 transacties per seconde.
  • Het protocol kan niet gemanipuleerd worden.
  • De technologie kan voor niet meer dan 1 GB gerund worden (in tegenstelling tot de 60 GB die nodig zijn voor de Bitcoin blockchain).
  • Veiligheid: er wordt gebruik gemaakt van de Byzantine agreement, die in dit geval helemaal werkt. Bij cryptocurrencies als Bitcoin zijn talloze kleine vertakkingen vereist. Bij Hashgraph is dat dus wel zo.
  • Hashgraph is erg goedkoop
  • Hashgraph is gemakkelijk schaalbaar