Met zijn youtube serie: Hidden Secrets of Money onderwijst Mike Maloney op een heldere begrijpelijke manier de fundamenten ons geldsysteem. Hij verklaart de oorsprong van geld, de functie van schuld en de rol die (centrale)banken en overheden daarbij spelen. Als je deze serie niet kent: het een absolute must see!
In de nieuwste aflevering (Episode 8) onderzoekt Mike Maloney de mogelijkheden van Cryptogeld. Tijdens zijn onderzoek naar de mogelijkheden Bitcoin en de Blockchain stuit hij onverwacht op een nieuwe techniek: De Hashgraph!
Nu denk je waarschijnlijk …so what?!? Nou, vanwege de enorme toename in transacties zijn er een paar praktische bezwaren boven komen drijven voor Bitcoin. Ten eerste, de Blockchain is te traag. Dit is ‘by design’ omdat een snelle afhandeling van de blocks leidt tot een zogenaamde ‘Hard Fork’ in de Blochain. Dit leidt momenteel tot lange wachttijden en hoge transactiekosten, waardoor Bitcoin onbruikbaar is geworden als betaalmiddel. Ten tweede: het netwerk gebruikt (en verspilt) te veel energie. Dit komt door het zogenoemde ‘Proof of Work protocol’ ook wel ‘Mining’ genoemd. Massa’s computers slurpen energie om de volgende wiskundige puzzel op te lossen. De winnaar mag het volgende block aan de chain toen te voegen, maar het werk (en de energie) van de verliezers gaat verloren. Vanwege dit enorme inefficiënte energie gebruik is Bitcoin ongeschikt als wereldwijd betaalmiddel. Bij wereldwijd gebruik is er simpelweg niet voldoende energie beschikbaar om het netwerk te onderhouden. En als laatste, De blockchain biedt nooit 100% zekerheid (consensus), maar het percentage consensus groeit naarmate de blockchain zich over het netwerk verspreid.
De Hashgraph rekent af met al deze problemen. De Hashgraph verwerkt 50.000 transacties per seconde (bitcoin slechts 7), gebruikt bijna geen energie en biedt 100% consensus in no time. Al met al eigenschappen waar ik enthousiast van wordt. De beloftes van Hashgraph zijn groots.