Menu Sluiten

Over ons

Na de problemen in 2008 bij banken en in het financieel systeem zocht ik, als webshop eigenaar, een oplossing voor digitaal betalen zonder de tussenkomst van banken. Hoe zou ik mijn online business draaiende kunnen houden als banken niet meer functioneren? Contact geld kan misschien gebruikt worden in een winkel en door personen onderling, maar voor een webshop wordt dat vrij lastig.

In 2012 kwam ik voor het eerst in aanraking met Bitcoin en begin 2013 besloot ik, als eerste webshop in Nederland, bitcoins te accepteren als betaling voor fysieke producten (zie www.bitcoinspot.nl). Zo hoopte ik meer bekendheid te creëren voor Bitcoin en mee te werken aan de oplossing voor mijn probleem, online betalingen zonder tussenkomst van een bank.

Maar naarmate de bekendheid van Bitcoin toenam zag ik het aantal betalingen met Bitcoin dalen en de speculatie toenemen. Met name tijdens de bankencrisis in Cyprus werden er alleen nog betaling met Bitcoin gedaan wanneer de koersen flink in elkaar zakten en mensen hun Bitcoins dumpten. 

Teleurgesteld verwaterde mijn aandacht voor Bitcoin tot de bullrun van 2017, toen definitief de tekortkomingen van blockchain aan het licht kwamen. Te hoge transactiekosten, met als hoogte punt 58 dollar per transactie december 2017. Te langzame transactiesnelheid met als diepte punt tot enkele uren per transactie. Te hoog energieverbruik, het Bitcoin netwerk gebruikte in 2018 meer energie dan alle inwoners van Ierland samen. Forks van het netwerk die er voor zorgen dat de waarde van cryptocurrency verwaterd, het netwerk kwetsbaarder wordt en het bestuur gecentraliseerd en niet transparant. Dit alles bij elkaar maakt Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel en heeft er zelfs toe geleid dat een conferentie ter promotie van Bitcoin in 2018 geen Bitcoins meer accepteerde als betaling.

In die tijd ontdekte ik voor het eerst Hashgraph, een nieuw algoritme waarmee transacties vele malen sneller, veiliger en goedkoper verwerkt konden worden dan met blockchain. Mijn aandacht was getrokken en de hoop die ik had verloren had bij Bitcoin werdt nieuw leven ingeblazen door Hashgraph. Hedera Hashgraph lijkt de verwachtingen die ik voor Bitcoin had waar te maken.

Hashgraph biedt naast een hoge transactiesnelheid ook nog eens lage transactiekosten, laag energieverbruik en de hoogste graat van consensus (byzantine fault tolerance). Hedera Hashgraph niet open source wat in de praktijk veel voordelen oplevert ten opzichte van de huidige open source distributed ledger technologys (DLTs).

Omdat het netwerk niet kan forken behouden eigendomsrechten en contracten geldigheid en zal de hoeveelheid cryptocurrency niet verwateren. De techniek is volledig open review en kan door iedereen dus gecontroleerd worden, het mag alleen niet zonder toestemming gekopieerd worden zoals blockchain.

In de afgelopen twee jaar heb ik zelf kunnen zien hoe het team achter Hedera Hashgraph hun plannen uitwerkte, doelen bereikte, wat hun motivaties zijn en hoe doordacht elke stap is die ze tot nu toe gezet hebben. Hedera Hashgraph belooft een van de grootste DLT netwerken te worden en hopelijk de oplossing voor mijn probleem. De mogelijkheden van Hedera Hashgraph zijn echter veel groter dan online betalingen alleen.

Het doel van Hedera Hashgraph is een veilig en eerlijk gedecentraliseerd internet, een ontwikkeling die wij van harte aanmoedigen. Op deze website leg ik in detail uit wat Hedera Hashgraph is, wat de mogelijkheden zijn en hou ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Vriendelijke groet,

Gerben

Beheerder Hbars.nl